Starea de sanatate a afacerii: cum o evaluăm?

Starea de sănătate a afacerii: cum o evaluăm?

În activitatea zilnică, managerii urmăresc un set de date care le indică evoluția numărului de clienți, volumul vânzărilor și al cifrei de afaceri, evoluția marjelor comerciale, costuri versus profit și multe alte informații importante, activitatea fiind absolut necesară pentru a defini o situație la zi asupra performanțelor companiei, a diferitelor departamente sau proiecte în implementare.

Toate aceste elemente, de obicei, conturează o imagine asupra anului în curs și nu oferă o viziune de ansamblu cu privire la viabilitatea și sănătatea afacerii pe termen lung. Putem avea o companie care în trecut a făcut profit, astăzi face profit, dar nimeni nu poate garanta dacă va genera profit și în viitor; noi, ca manageri, trebuie să avem o preocupare permanentă pentru sănătatea companiei de care suntem responsabili, mai ales în perioada actuală, marcată de schimbări zilnice, cu impact puternic.

 

Dar cum putem să evaluăm starea de sănătate a unei afaceri?

Pentru radiografia stării de sănătate va trebui creat spațiul necesar și alocat suficient timp pentru o evaluare a celor 4 piloni importanți ai sănătății unei afaceri:

Strategic – promisiunea de valoare și poziționarea companiei în piața în care activează

Operațional – modul în care compania este operată și maniera în care creează valoare atât în piață, cât și pentru propria organizație

Organizațional – valorile companiei, cultura organizațională, capabilitățile dovedite ale echipei

Financiar – modul în care este finanțată activitatea operațională, precum și structura și etapizarea planului de investiții

 

Toate aceste elemente trebuie analizate periodic și obiectiv și este destul de greu de făcut de către managementul organizației, implicat în strategia sau operaționalul firmei.

Ca și în cazul persoanelor fizice care merg periodic la medic pentru analiza stării de sănătate, organizațiile au nevoie de o astfel de analiză periodică. Aceasta are menirea de a evidenția bunele practici ce au condus la rezultate pozitive, punctele critice ale afacerii, dar și amenințările și riscurile venite atât din piață, cât și din interiorul companiei.

Informațiile generate, analizate corect, fundamentează deciziile de schimbare cu o acuratețe ridicată în ceea ce privește măsurile și prioritizarea planului de acțiuni.

 

Programează o întâlnire și împreună putem evalua starea de sănătate a afacerii tale!

Aboneaza-te pentru a primi cele mai recente stiri si artiole BDO

 

Contacts

 

RAZVAN RADU

Senior Manager

razvan.radu@bdo.ro

 

Rethink Management Program