Ordonanţa de urgenţă nr. 107/2024 | TaxFlash nr.108
Ordonanţa de urgenţă nr. 107/2024 | TaxFlash nr.108
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 107/2024 (OUG nr. 107/2024), publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 905 din 06 septembrie 2024, prin care sunt introduse anumite facilități fiscale pentru contribuabili, respectiv:
A. ANULAREA DOBÂNZILOR, PENALITĂȚILOR ȘI A ALTOR ACCESORII AFERENTE OBLIGAȚIILOR BUGETARE PRINCIPALE RESTANTE LA DATA DE 31 AUGUST 2024
Toate categoriile de contribuabili pot beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și altor accesorii aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, în anumite condiții. Fac subiectul anulării dobânzile, penalitățile și alte accesorii aferente:
- tuturor datoriilor bugetare pentru care termenul de plată a fost până la 31 august 2024 inclusiv, beneficiind de anulare chiar și societățile aflate în insolvență;
- obligațiilor bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la 31 august 2024 inclusiv, chiar dacă nu s-a împlinit încă termenul de plată, precum şi obligaţiilor bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de prin decizie de impunere comunicată până la data intrării în vigoare a prezentei OUG;
- obligațiilor stabilite din oficiu de autoritățile fiscale sau prin declaraţie de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, între 1 septembrie 2024 și momentul depunerii cererii de anulare a accesoriilor;
- altor obligații de plată identificate prin titluri executorii, existente în evidențele fiscale sau stabilite de alte autorități și transmise spre recuperare până la 31 august 2024, precum și cele apărute între 1 septembrie 2024 și depunerea cererii de anulare a accesoriilor.
Condițiile ce trebuie îndeplinite de contribuabili pentru a beneficia de amnistia fiscală sunt:
- (i) pentru anularea accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv:
- a) Stingerea tuturor obligațiilor principale restante la 31 august 2024 până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;
- b) Stingerea obligațiilor bugetare curente, principale și accesorii, cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare, nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;
- c) Să fie depuse toate declarațiile fiscale în conformitate cu vectorul fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;
- d) Depunerea unei cereri de anulare a accesoriilor până la 25 noiembrie 2024.
Accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv şi stinse până la această dată se anulează dacă sunt îndeplinite cumulativ şi în mod corespunzător condiţiile prevăzute la pct. b) -d).
- (ii) pentru anularea obligațiilor accesorii aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar prin declarație rectificativă, obligații cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv:
- a) Depunerea declarației rectificative să aibă loc începând cu data de 1 septembrie 2024 și până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;
- b) Obligațiile bugetare declarate suplimentar prin declarațiile rectificative trebuie stinse până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024;
- c) sunt îndeplinite condițiile prevăzute la pct. b) -d) de mai sus.
Prevederile se aplică și în cazul corectării erorilor din deconturile de TVA, efectuate în conformitate cu reglementările legale.
- (iii) pentru anularea obligațiilor accesorii aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și individualizate prin decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal în derulare la data intrării în vigoare a OUG:
- a) Stingerea tuturor diferențelor de obligații bugetare principale stabilite prin decizia de impunere până la termenul de plată specificat de lege;
- b) Depunerea cererii de anulare în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
Prin control fiscal în derulare se înțelege acel control fiscal pentru care nu s-a comunicat decizia de impunere până la data intrării în vigoare a prezentei OUG (6 septembrie 2024).
În situaţia inspecţiilor fiscale ce urmează să înceapă după data intrării în vigoare a OUG, contribuabilii pot beneficia de anularea accesoriilor dacă depun declarații rectificative în cel mult 20 de zile de la data intrării în vigoare a OUG. Autoritățile fiscale vor notifica contribuabilii cu privire la existența unei verificări documentare în derulare, în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.
- (iv) Pentru obligații accesorii aferente cererilor de rambursare TVA în curs de soluționare la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, care, ulterior acestei date, se soluționează cu respingere totală sau parțială, contribuabilii beneficiază de anulare dacă achită obligațiile bugetare de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate în cererea de rambursare, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de respingere.
Contribuabilii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor fiscale accesorii pot să notifice organul fiscal competent cu privire la intenția lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor și nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024. După primirea notificării, organul fiscal verifică dacă debitorul şi-a îndeplinit obligaţiile declarative potrivit vectorului fiscal până la data depunerii notificării, efectuează stingerile, compensările şi orice alte operaţiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligaţiilor bugetare ce constituie condiţie pentru acordarea facilităţii fiscale.
Contribuabilii care au stins obligații ce pot beneficia de amnistie conform prezentei ordonanțe pot solicita restituirea acestora.
Există anumite situații când nu se aplică amnistia fiscală, cum ar fi pentru accesorii aferente obligațiilor bugetare pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul accesoriilor aferente obligațiilor bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv și datorate bugetelor locale, anularea este opțională, dacă va fi stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Procedura detaliată de aplicare se aprobă prin Ordin al Ministrului Finanțelor, în termen de maxim 15 de zile de la data intrării în vigoare a OUG.
B. FACILITĂȚI ACORDATE PERSOANELOR FIZICE
Suplimentar față de facilitățile prevăzute la punctul A, persoanele fizice care au obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 pot beneficia și de următoarele facilități fiscale:
- In cazul sumelor restante cumulate de până la 5.000 de lei, se poate anula un procent de 50% din acestea, cu condiția achitării diferenței de 50% din obligația principală restantă până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.
- In cazul sumelor restante cumulate mai mari de 5.000 de lei, se poate anula un procent de 25% din acestea, cu condiția achitării diferenței de 75% din obligația principală restantă până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.
C. FACILITĂȚI PENTRU PLĂTITORII DE IMPOZIT PROFIT / IMPOZIT PE VENITURILE MICROÎNTREPRINDERII
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit / plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor beneficiază de o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit anual / impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Bonificația se aplică și în cazul în care la sfârșitul anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024 contribuabilii datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF după termenul de depunere a declaraţiei anuale privind impozitul pe profit / declarației pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV 2024, prin emiterea unei decizii, cât timp sunt respectate următoarele condiții de către contribuabil:
- are depuse toate declaraţiile conform vectorului fiscal;
- sunt stinse integral şi la termen impozitul pe profit / impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024;
- nu înregistrează nicio altă obligaţie fiscală/bugetară restantă la termenul legal pentru depunerea declaraţiilor prin care se declară impozitul pe profit anual aferent anului 2024/ impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV 2024.
Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului în conformitate cu prevederile art.167 din Codul de procedură fiscală.
Procedura de aplicare se aprobă prin Ordin al Ministrului Finanțelor, în termen de maximum 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG (6 septembrie 2024).