Tax News & Insights October 2022

Vă informăm că în data de 12 octombrie 2022, Senatul României a adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar - fiscale, proiect ce poate fi regăsit pe site-ul Senatului.

Astfel, sunt aduse unele modificări asupra prevederilor fiscale introduse inițial prin Ordonanța nr. 16/2022, dintre care menționăm cele mai importante:

- Pentru contribuabilii care desfășoară activități ce intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități și care obțin, în cursul anului, venituri și din alte activități, începând cu 1 ianuarie 2023 este introdusă obligația de a aplica sistemul de impozit pe profit pentru veniturile din alte activități, dacă este îndeplinită una din următoarele condiții:

  • Realizează venituri din consultanță și/sau management de peste 20% din total venituri;
  • Aceste alte activități sunt din domeniul bancar, asigurări, reasigurări, piața de capital, jocuri de noroc, activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale;
  • Veniturile din aceste alte activități depășesc 500.000 euro.

- În ce privește impozitele locale, forma inițială a Ordonanței a suferit modificări importante, respectiv se amână până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri, în funcție de Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Astfel, se menține algoritmul de calcul din prezent și intervalul cotelor privind impozitele locale pe teren și imobile. Totuși, din 1 ianuarie 2023 se majorează cu până la 50% valoarea impozabilă pentru clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice.

Proiectul de Lege se află în dezbatere la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Aboneaza-te pentru a primi cele mai recente stiri si artiole BDO

Please fill out the following form to access the download.