Va informam ca in data de 04 iulie 2022 Ministerul Finantelor Publice a publicat un Proiect de Ordonanta privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri fiscale, ce poate fi regasit pe site-ul Ministerului Finantelor publice.
Proiectul vizeaza in principal urmatoarele modificari fiscale, majoritatea intrand in vigoare din 1 ianuarie 2023:
IMPOZIT DIVIDENDE
- Majorarea cotei de impozit pe dividende de la 5% la 8% pentru dividendele distribuite/platite atat catre persoane juridice romane, cat si catre persoane nerezidente;
IMPOZIT MICROINTREPRINDERE
- Noi conditii de indeplinit cu privire la incadrarea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor:
- Reducerea plafonului veniturilor obtinute in anul precedent de la 1 milion euro la 500.000 euro;
- Limitarea veniturilor din consultanta si management la 20% din total venituri obtinute;
- Cel putin un salariat. Astfel, se elimina cota de impozitare de 3%;
- Instituirea unei conditii de detinere de titluri de participare de catre acelasi actionar / asociat la cel mult trei microintreprinderi, in cazul celor care detin peste 25% din titlurile de participare.
- Se elimina posibilitatea de a opta pentru aplicarea regimului impozitului pe profit;
- Excluderea din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor a persoanelor juridice care desfasoara activitati in domeniul bancar, asigurarilor si reasigurarilor, jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.
IMPOZIT SPECIFIC
- Abrogarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, incepand cu data de 01 august 2022.
TVA
- Modificarea cotei de TVA de la 5% la 9% pentru cazare in sectorul hotelier, servicii de restaurant si catering si livrarea de ingrasaminte chimice si de pesticide.
- Excluderea din sfera de aplicare a facilitatii cotei reduse de TVA de 9%, pe langa exceptia prevazuta deja pentru bauturi alcoolice, si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 10 00 si 2202 99, respectiv a bauturilor nealcoolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate.
- Restrangerea sferei de aplicare a cotei reduse de 5% la livrarea de locuinte catre persoane fizice, in sensul in care persoanele fizice sa beneficieze de aceasta facilitate o singura data. Astfel, orice persoana fizica poate sa achizitioneze, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%.
IMPOZIT PE VENIT SI CONTRIBUTII SOCIALE
- Se propune anularea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitatile sezoniere prevazute la art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
- Se propune revizuirea cadrului de acordare a facilitatilor fiscale pentru salariatii ce desfasoara activitati in domeniul contructiilor, precum si in domeniul agricol si in industria alimentara, dupa cum urmeaza:
- Facilitatile se vor aplica doar persoanelor fizice care obtin venituri salariale in baza unui contract individual de munca;
- Se aduc clarificari privind indicatorul cifrei de afaceri si modul de calcul al cifrei de afaceri;
- Salariul maxim pana la care se pot aplica facilitatile scade de la 30.000 lei/luna la 10.000 lei/luna.
- Din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii, principalele modificari propuse sunt urmatoarele:
- Urmatoarele categorii de venituri devin neimpozabile limitat, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
- prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate;
- contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;
- contributiile la un fond de pensii, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
- primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;
- sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea;
- In plafonul amintit anterior se includ si doua noi categorii de venituri, dupa cum urmeaza:
- contravaloarea hranei preparate in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate, acordata de catre angajator salariatilor proprii ce nu beneficiaza de tichete de masa, in limita valorii unui tichet de masa pe zi lucratoare;
- cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse la dispozitia angajatilor proprii de catre angajatori, in limita unui plafon neimpozabil de 20 % din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
- Ordinea in care veniturile prevazute anterior se includ in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, se stabileste de angajator. Aceleasi reguli se aplica si din perspectiva contributiilor sociale obligatorii.
- Revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale.
- Urmatoarele categorii de venituri devin neimpozabile limitat, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:
- Se propune modificarea pragului de la care contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa treaca de la impunerea pe baza de norma de venit la impunerea in sistem real (de la 100,000 EUR la 25,000 EUR).
- Se propune eliminarea cotei forfetare de 40% aplicata asupra venitului brut pentru determinarea venitului impozabil din cedarea folosintei bunurilor, alte decat veniturile din arenda si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala. Astfel, venitul brut va deveni venit impozabil.
- De asemenea, se propune reintroducerea obligatiei proprietarului de a inregistra contractul de inchiriere intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent, cu noutatea ca acest proces se va realiza utilizand numai mijloace electronice de transmitere la distanta. In cazul contractelor aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2023, inregistrarea contractului si a modificarilor aferente se efectueaza in termen de 60 de zile de la data la care a intervenit obligatia inregistrarii.
- Se propune modificarea cotei impozitului pe venitul din dividende de la 5% la 8%, inclusiv pentru nerezidenti.
- Se propune modificarea plafonului neimpozabil pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc, a baremelor si a cotelor de impozit, respectiv 10%, 20% si 40% - in functie de suma castigata.
- Se propune eliminarea plafonului neimpozabil in cazul transferurilor dreptului de proprietate al imobilelor/terenurilor si aplicarea unei cote de 1% sau 3%, in functie de perioada in care sunt detinute. Acest plafon se ridica la 450,000 RON/tranzactie.
- Se propune reintroducerea bazei minime de calcul a contributiei de asigurari sociale la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul de munca cu norma intreaga sau cu timp partial a fost activ, cu anumite exceptii.
- In situatia in care contributia de asigurari sociale calculata asupra bazei de calcul reale este mai mica decat contributia calculata asupra bazei minime, diferenta s-ar plati de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.
- In cazul persoanelor fizice care obtin venituri anuale din activitati independente si din transferul dreptului de proprietate intelectuala peste nivelul a 24 de salarii minime brute pe tara, se propune ca venitul ales pentru plata contributiei de asigurari sociale sa fie cel putin acest plafon (24 de salarii minime brute pe tara).
- Cu privire la contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice pentru veniturile extra salariale (activitati independente, transferul dreptului de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, asocierea cu o persoana juridica, agricultura, piscicultura si silvicultura, alte surse si investitii), se propune introducerea a doua noi baze anuale de impunere, dupa cum urmeaza:
- 6 salarii minime pe economie, in cazul obtinerii de venituri anuale cumulate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime pe economie;
- 24 de salarii minime pe economie, in cazul obtinerii de venituri anuale cumulate de peste 24 de salarii minime pe economie.
- Persoanele fizice care realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara nu ar datora contributia de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia situatiei in care in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. In acest ultim caz, persoanele vizate ar datora contributia la nivelul a 6 salarii minime brute.
Majoritatea acestor modificari ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2023 (sau cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023), cu anumite exceptii, cele mai importante fiind:
- Noile reguli privind impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, ce ar urma sa intre in vigoare pentru veniturile platite incepand cu 1 august 2022;
- Anularea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitatile sezoniere. Aceste modificari ar urma sa intre in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii august 2022;
- Modificarile aferente facilitatilor fiscale in domeniul contructiilor, respectiv in domeniul agricol si in industria alimentara, ce vor intra in vigoare dupa cum urmeaza:
- Facilitatile se vor aplica doar persoanelor fizice care obtin venituri salariale in baza unui contract individual de munca – aceste modificari ar urma sa intre in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023;
- Se aduc clarificari privind indicatorul cifrei de afaceri si modul de calcul al cifrei de afaceri - aceste modificari ar urma sa intre in vigoare in 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial;
- Salariul maxim pana la care se pot aplica facilitatile scade de la 30.000 lei/luna la 10.000 lei/luna - aceste modificari ar urma sa intre in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.
- Reintroducerea bazei minime de calcul pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor sub nivelul salariului minim pe economie si suportarea diferentei de contributie de catre platitorul de venituri, ce ar urma sa intre in vigoare incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.
De asemenea, exista un proiect de Lege pentru anularea unor obligatii fiscale:
- Se propune anularea diferentelor de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
- Anularea ar urma sa fie valabila si in cazul in care angajatorul a primit tichetele cadou si le-a distribuit angajatilor sai, in nume propriu.
- Dupa intrarea in vigoare a acestei legi, organul fiscal nu va mai emite decizii de impunere pentru perioadele anterioare datei de 31.12.2020 si nu va mai reincadra veniturile din tichete cadou in venituri din salarii sau asimilate salariilor.
- In cazul contribuabililor care au achitat diferentele de obligatii fiscale principale/accesorii, acestia vor avea posibilitatea de a solicita restituirea acestor sume, dupa aparitia Ordinului Ministerului Finantelor Publice ce prevede modalitatea de restituire.
- In cazul in care organul fiscal a emis decizie de impunere anterior intrarii in vigoare a acestei legi, dar nu a comunicat-o contribuabilului, nu o va mai comunica si va scadea obligatiile din evidenta analitica pe platitor.
Proiectul de Lege a fost votat de catre Senat si Camera Deputatilor si trebuie promulgat de Presedintele Romaniei inainte de publicarea in Monitorul Oficial.
Aboneaza-te pentru a primi cele mai recente stiri si artiole BDO
Please fill out the following form to access the download.