Tax News & Insight December 2021

Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe data de 17 decembrie 2021 un Proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea Codului fiscal și a altor acte normative.  Prezentăm în continuare cele mai importante modificări fiscale:

 

MODIFICĂRI ALE CODULUI FISCAL

 

I. Impozit pe profit

  • Extinderea măsurii de suspendare a facilităților fiscale referitoare la educația timpurie pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022.

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcționarea creșelor/grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli sociale deductibile limitat la calculul impozitului pe profit, în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

II. TVA

  • Se introduce o nouă prevedere potrivit căreia la livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei (exclusiv TVA), taxa pe valoarea adaugată aplicabilă va fi de 5%.  Facilitatea s-ar aplica doar pentru o singură locuință achiziționată de către o persoană fizică în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Noile prevederi ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

Cota redusă de 5% a TVA aplicabilă în prezent la livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice va ramâne aplicabilă în continuare în aceleași condiții fără a fi limitată la o singură achiziție.

În vederea verificării îndeplinirii condiției referitoare la achiziționarea unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, se va organiza Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”. Notarii publici au obligația de consultare, completare/sau rectificare a registrului.

  • Se introduce cota redusă de 5% TVA pentru livrarea de energie termică în sezonul rece (între 1 noiembrie - 31 martie), destinată următoarelor categorii de consumatori:

a. populaţie;

b. spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice și private, definite potrivit legii;

c. organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult, reglementate potrivit legii;

d. furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat potrivit legii;

Cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2022.

III. Impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii

  • Extinderea măsurii de suspendare a facilităților fiscale referitoare la educația timpurie pentru perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022;
  • Mărirea plafonului neimpozabil și scutit de contribuții sociale obligatorii pentru cadourile acordate de către angajatori salariaților cu ocazia Paştelui, Crăciunului, zilei de 8 Martie, zilei de 1 Iunie, la 300 RON;
  • Eliminarea tichetelor cadou din categoria veniturilor din alte surse;
  • Tichetele cadou nu vor mai putea fi acordate terților, iar scutirea de contribuții sociale obligatorii se va aplica doar dacă sunt acordate cu ocaziile prevăzute la art. 76, alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (Craciun, Paste, etc.). Dacă se acordă salariaților cu alte ocazii (cheltuieli sociale), devin subiect de contribuții sociale obligatorii;
  • Se va introduce in categoria veniturilor scutite de contribuții sociale obligatorii actualizările cu indicele de inflaţie aplicate salariilor compensatorii stabilite prin hotărâri judecătoresti;
  • Venitul impozabil lunar din pensii se va stabili prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile de 2,000 RON și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată;
  • Venitul din pensii ce depășește 4,000 de lei/lună devine subiect de CASS;
  • Persoanele fizice care obțin din străinătate venituri din pensii pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate in Romania vor avea obligația să depună Declarația Unică, in termenele prevăzute de lege.

 

MODIFICĂRI ALE LEGII NR. 165/2018 PRIVIND ACORDAREA BILETELOR DE VALOARE

  • Biletele de valoare vor putea fi emise numai pe suport electronic. Astfel, se renunță la biletele de valoare emise pe suport hârtie;
  • Tichetele cadou vor putea fi acordate doar salariaților, pentru cheltuieli sociale. Astfel, ele nu vor mai putea fi acordate terților (inclusiv salariaților terților).

 

MODIFICĂRI ALE LEGII 241/2005 PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE

  • Se introduce un nou articol (articolul 6^1) conform căruia constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă, reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la lege (de ex. impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți, contribuțiile sociale, impozit pe venituri din salarii, dividende).

Dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, se aplică pedeapsa cu amenda.

De asemenea, dacă prejudiciul produs nu depășește valorile prevăzute de mai sus, iar în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, acesta, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte.

Subscribe to receive the latest BDO News and Insights

Please fill out the following form to access the download.