Tax Flash nr. 80

În Monitorul Oficial nr. 967 din 4 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 3265/21453/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice și al ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 1056/4435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.

Vă prezentăm în continuare principalele modificări, aplicabile începand cu 1 ianuarie 2023:

  • În ce privește proiectul de cercetare-dezvoltare, ce este una din condițiile necesare pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal, acesta trebuie să conțină și scopul și bugetul proiectului.
  • Se elimină prevederile ce conțineau exemple de activități care nu reprezintă activități de cercetare-dezvoltare și se menționează că în cadrul activităților de dezvoltare tehnologică se vor lua în considerare și activitățile de dezvoltare experimentală.
  • Pentru încadrarea proiectelor și activităților ca fiind de cercetare-dezvoltare, se va constitui un corp de experți înscrisi în Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare. În acest sens, se introduce obligația pentru marii contribuabili de a solicita certificarea proiectelor de cercetare-dezvoltare de către un expert înscris în Registrul național al experților,  pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute la art. 20 din Codul fiscal.

Pentru restul contribuabililor, certificarea de către un expert, în scopul aplicării facilităților fiscale de la art. 20 din Codul fiscal, este opțională.

  • Proiectele și activitățile de cercetare-dezvoltare finanțate din fonduri publice naționale și internaționale nu necesită certificarea de către experți înscrisi în Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare.

 

Aboneaza-te pentru a primi cele mai recente stiri si artiole BDO

Please fill out the following form to access the download.