Tax Flash nr. 65

Vă prezentăm în continuare modificările fiscale introduse prin Legea nr. 301/2021 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 8/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (publicată în Monitorul Oficial nr. 1195/17 decembrie 2021) și prin Legea nr. 322/2021 privind completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (publicată în Monitorul Oficial nr. 1245/30 decembrie 2021):  

I. Impozit pe profit

a. Modificări cu privire la facilitățile fiscale aplicabile sponsorizărilor/mecenatului/burselor private acordate de contribuabili (Legea nr. 322/2021)

Începând cu 01 ianuarie 2022, suma sponsorizărilor/mecenatului/burselor private care excede valoarea creditului fiscal de care poate beneficia un contribuabil într-un an fiscal nu se va mai reporta și va rămâne o cheltuială nedeductibilă. Anterior, legislația fiscală prevedea posibilitatea de a reporta aceste sume în următorii 7 ani fiscali consecutivi pentru plătitorii de impozit pe profit / maxim 28 de trimestre consecutive în cazul plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderii.

Conform noilor prevederi, contribuabilii pot dispune de valoarea stabilită pentru sponsorizări / mecenat / burse private conform limitelor prevăzute de Codul fiscal, numai dacă diferența între valoarea stabilită conform prevederilor fiscale și sumele reportate din perioada precedentă este pozitivă.

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, dacă valoarea creditului fiscal de care poate beneficia un contribuabil într-un an fiscal (valoarea minimă dintre 0,75% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat), diminuată cu sumele sponsorizărilor/mecenatului/burselor private reportate din trecut, nu este utilizată integral, contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita respectivei valori neutilizate, pentru efectuarea de sponsorizări/acte de mecenat/acordarea de burse private, în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit. În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecţionarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

Aceste prevederi sunt aplicabile și microîntreprinderilor, termenul de redirecționare fiind de 6 luni de la data depunerii declaraţiei de impozit aferente trimestrului IV.

Redirecționarea sumelor va putea fi efectuată prin depunerea unor formulare de redirecționare ce urmează să fie publicate prin Ordin ANAF. Obligaţia plăţii sumei redirecţionate din impozitul pe profit/venitul microîntreprinderii revine organului fiscal competent și se menține condiția ca beneficiarul sponsorizării să fie înscris, la data plăţii sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităţilor/unităţilor de cult.

Ca și măsură tranzitorie, Legea prevede că sumele aferente sponsorizărilor/mecenatului/burselor private acordate până la data de 31 decembrie 2021 și care nu sunt scăzute din impozitul pe profit/impozitul pe venitul microîntreprinderilor până la această dată, pot fi reportate în următorii 7 ani, respectiv 28 trimestre, fără a depăşi anul 2028.

b. Completări cu privire la sistemul de consolidare fiscală în domeniul impozitului pe profit (Legea nr. 301/2021)

Fiecare membru al grupului fiscal calculează anual/trimestrial impozitul pe profit individual în scopul determinării sumelor care se scad din impozitul pe profit consolidat (de ex. credit fiscal pentru sponsorizare / mecenat / burse private, scutire de impozit pentru profit reinvestit, costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale, reduceri conform OUG nr. 153/2020 și alte sume care se scad din impozitul pe profit), comunicând ulterior aceste sume persoanei juridice responsabile. Acest impozit nu se datorează de membrul grupului şi nu se transmite persoanei juridice responsabile.

În ceea ce privește scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, persoana juridică responsabilă care efectuează scăderea sumei aferente impozitului pe profit scutit din impozitul pe profit datorat de grupul fiscal comunică fiecărui membru care a transmis astfel de sume partea ce îi revine acestuia din suma scăzută la nivelul grupului fiscal, prin înmulţirea sumei scăzute la nivelul grupului fiscal cu raportul dintre sumele transmise de fiecare membru şi totalul sumelor primite de persoana responsabilă de la membrii grupului fiscal. Suma care se repartizează de către membrul grupului fiscal pentru constituirea rezervei este cea comunicată de persoana juridică responsabilă.

II. Impozit pe venit (Legea nr. 301/2021)

În cazul veniturilor din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, dacă valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piaţă.