Tax Flash nr. 57

În Monitorul Oficial nr. 630 din 28 iunie a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 59/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Aceasta a intrat în vigoare începând cu 1 iulie 2021.

Actul normativ transpune în legislația națională prevederile art. 2 și 3 din Directiva (UE) 2017/2.455 și a Directivei (UE) 2019/1.995, în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță.

Principalele prevederi ale Ordonanței sunt urmatoarele:

  • Se aduc modificări definiției pentru vânzarea intracomunitară de bunuri la distanță astfel încât să fie clar faptul că se aplică și în cazul în care furnizorul intervine în mod indirect în transportul sau expedierea bunurilor.
  • Se introduce definiția pentru vanzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe.
  • Sunt introduse prevederi privind utilizarea unor interfețe online cum ar fi o piață online, o platformă, un portal sau alte mijloace similare, care facilitează vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro precum si livrarea de bunuri în Uniunea Europeană de către o persoană impozabilă nestabilită în Uniunea Europeană către o persoană neimpozabilă, se consideră că persoana impozabilă care le utilizează a primit și a livrat ea însăși bunurile respective. În aceste situații exigibilitatea TVA intervine în momentul în care plata a fost acceptată. De asemenea, livrarea de la vânzătorul bunurilor către interfață (cumpărător-revânzător din perspectiva TVA) este scutită de TVA.
  • Se aduc modificări privind locul livrării în cazul livrărilor la distanță - este considerat a fi locul în care se află bunurile în momentul în care se încheie expedierea sau transportul bunurilor către client.
  • Se introduc precizări privind locul livrării în cazul vânzărilor la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe astfel:
  • Pentru bunurile importate într-un alt stat membru decât cel în care se încheie expedierea sau transportul, locul livrării este considerat a fi locul unde se află bunurile în momentul în care se încheie expedierea sau transportul acestora către client
  • Pentru bunurile importate în statul membru în care se încheie expedierea sau transportul locul livrării este considerat a fi statul membru respectiv, cu condiția ca TVA pentru aceste bunuri să fie declarată în cadrul regimului special de import.

 

  • Plafonul pentru vânzări la distanță este modificat de la 35.000 euro/an la 10.000 euro/an. În cazul în care plafonul nu este depășit, locul livrării este considerat a fi statul unde furnizorul este stabilit. Aceleași prevederi privind locul prestării se aplică și pentru serviciile de telecomunicații, televiziune si radiofuziune, servicii electronice.
  • Se introduce scutirea de TVA pentru importul de bunuri atunci când TVA trebuie declarată în cadrul regimului special de import și atunci când, cel târziu în momentul prezentării declarației de import, codul individual de înregistrare în scopuri de TVA, pentru aplicarea regimului special, al furnizorului sau al intermediarului care acționează în numele său a fost furnizat biroului vamal competent din statul membru de import.
  • Regimul special non-UE - persoana impozabilă nestabilită în UE care realizeză prestări de servicii poate aplica regimul special conform căruia se înregistrează în scopuri de TVA într-un singur stat membru UE, pentru serviciile prestate către persoane neimpozabile din UE.
  • Regimul special UE (OSS) - începând cu 1 iulie 2021 devine operațional regimul special pentru declararea și plata TVA, pentru vânzările intracomunitare de bunuri la distanță, pentru livrările de bunuri interne efectuate de interfețele electronice care facilitează aceste livrări și pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar nu în statul membru de consum. În absența aplicării regimului special OSS, persoana impozabilă trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru de consum, dacă depășește plafonul de 10.000 euro/an. Până la sfârșitul următoarei luni după încheierea fiecărui trimestru calendaristic, persoana impozabilă trebuie să depună la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declarație specială de TVA, indiferent dacă au fost sau nu efectuate livrări de bunuri sau dacă au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizează regimul special OOS.
  • Se introduce Regimul special pentru vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe (regim special de import) în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 euro, cu excepția bunurilor accizabile.
  • Se introduce Mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import care se aplică cand nu se utilizează regimul special de import. Prin excepție, pentru toate bunurile importate prin acest regim va fi aplicabilă cota TVA de 19%.
  • Facturarea vânzărilor intracomunitare de bunuri la distanță pentru persoanele impozabile care aplică regimul UE nu este obligatorie.